Teknik Bilgiler

Çiçek Sulama Yöntemleri

çiçek sulama aparatı

Evdeki Bitkilerimi Ne Sıklıkta Sulamalıyım?

Bitkinizin su ihtiyacını birkaç şekilde kontrol edebilirsiniz. Mesela nemölçer, toprağa sokulan bir sondaya sahip bir alettir. Ucundaki sayaç ıslak veya kuru bir okuma kaydeder. Bir saksının kuruluğunun veya ıslaklığının test edilmesi, saksının kaldırılmasıyla da yapılabilir. Bitkinizi suladıktan sonra, ağırlığını hissetmek için saksıyı kaldırın. Yaklaşık bir hafta sonra, saksıyı tekrar kaldırın. Eğer aşağı yukarı aynı hissediyorsan, suya ihtiyacı yoktur. Öte yandan, önemli ölçüde daha hafifse, sulama zamanı gelmiştir.

Çiçeğim sarardı sulamalı mıyım?

Bazen bitkinin suya ihtiyacı olduğunu görünüşünden anlayabilirsiniz. Kuru olan bitkiler genellikle daha açık bir yeşile dönüştüğü için bu, renginden açıkça anlaşılır. Bu özellikle aşk merdiveni için geçerlidir. Solmuş bir bitki aynı zamanda bitkinin kuru olduğunun bir göstergesi olabilir. Sulama yapmadan önce toprağınızı kontrol ettiğinizden emin olun, çünkü bu aynı zamanda bitkinin çok ıslak olduğunda, köklerinin çürüdüğünün ve bitkinin artık su alamayacağının bir göstergesi olabilir. Bir bitkinin solma noktasına kadar kurumasına izin vermek, bitkiye zarar verir ve ölümcül olur. Söylemeye gerek yok, bir bitkinin solmasını beklemek, bir bitkinin ne zaman suya ihtiyacı olduğunu belirlemek için kullanılan yöntemlerden biri değildir.

Toprağın üstü kuruyunca sulama yapılır mı?

Ev bitkinizin nemini kontrol etmenin en iyi yolu, parmağınızı saksı ortamına sokmaktır. Parmağınızın birinci veya ikinci boğum nemliyse, sulama kabını yere bırakın. Eğer kuru ise, o zaman ona iyi bir sulama yapabilirsiniz. Bu da bizi bitkinize ne kadar su vermemiz gerektiği konusuna getiriyor.

Ne kadar su vermeliyim?

Her bitkinin farklı su ihtiyacı vardır, ancak teknik tüm bitkiler için aynıdır. Bitkinizi fazla sulamayacağınızı umarak bitkinize biraz su vermek, doğru sulama yolu değildir. Su, saksının dibinden akana kadar her bitkiyi sulayın. Buna kaktüsler ve diğer sulu meyveler dahildir. Su, dipten akarken havayı topraktan çekerek köklere hava getirir. Her seferinde tek bir noktada değil, saksının her tarafını suladığınızdan emin olun. Bu, köklerin tamamının iyice nemlenmesini sağlar. Her seferinde aynı noktadan sulama yapmak, saksıda kuru kalan diğer noktalarda kök ölümüne neden olabilir. Su yanlara değil aşağı doğru hareket eder.

Kaç günde bir sulama yapılır?

Etkili ve yeterli sulamanın anahtarı, tekrar sulanana kadar geçen süredir. Bir kaktüsün veya başka bir sukulentin tekrar suya ihtiyacı olana kadar aylar geçebilir, ancak aşk merdiveni veya barış çiçeği bir hafta içinde tekrar suya ihtiyaç duyabilir. Eğer çok köklü gelişmiş bir bitkiniz varsa birkaç gün sonra tekrar suya ihtiyaç duyabilirler. Mesele şu ki, her bitki farklıdır ve her birinin suya ihtiyacı olup olmadığını belirlemek için ayrı ayrı kontrol edilmesi gerekir. Asla bitkilerinizden birinin suya ihtiyacı var diye hepsinin aynı gün suya ihtiyacı olduğunu varsaymayın. Tek tip çiçek yetiştirdiğiniz profesyonel bir seranız varsa her bitki için eşit sulama yapabilirsiniz. Aksi her durumda bunu unutun. Bitkilerinizi kontrol etmek ve onlarla etkileşimde bulunmak, her halükarda daha iyi bir gün geçirmenizi sağlar.

Saksı seçimi

Saksı seçimi sulamanın ayrılmaz bir parçasıdır. Tüm bitkiler için en uygun olan altı delikli saksılardır. Deliksiz saksılarınıza elmas uçlu bir matkap ile delik açabilirsiniz. Eğer bu mümkün değilse, bitkinizi daha küçük bir saksıya dikip aldığınız yeni saksının içine oturtabilirsiniz.

Çiçekler Nasıl Sulanır

Çiçek sulamanın farklı yöntemleri var. Hangi yöntemin doğru olduğu hala tartışılmaktadır. Fakat şunu bilin tek bir doğru yok.

Üstten Sulama

En çok bilinen ve uygulanan yöntem üstten sulamak. Çiçek sulama kabı ile suyu saksının yüzeyine eşit şekilde dökerek vermeniz gerekir. Aksi taktirde toprak içinde kuru alanlar kalacaktır. Bazı türler yapraklarına su değmeden sulanmalıdır. Bunun için sulama kabınızın ucundaki aparatı çıkartarak bitkinin dip kısmını sulamanız gerekir. Su saksı altından çıkana kadar verilmelidir. Fakat saksı altlığında su bırakılmamalıdır. Bu köklerin çürümesine sebep olabilir.

Alttan Sulama

sulama

Alttan sulama, diğer sulama yöntemlerinin uygun olmadığı düşünülen bitkiler için kullanılır. Fakat küçük saksılı bir çok bitki için en ideal sulama yöntemi olarak kabul edilebilir. Su dolu bir kabın içine oturulan saksılı bitki, suyu saksı tabanındaki deliklerden yavaş yavaş emer. Saksı torağının üst kısmında nem belirginleşmeye başlayınca bitkimiz yeterince sulanmış demektir. Bu yöntemde dikkat edilmesi gereken şey toprak yapısıdır. Geçirgen bir toprak kullanılmıyorsa suyun üst kısma ulaşması çok uzun zaman alabilir. Bu da bitkilerin köklerinde çürümeye sebep olur.

Fitil ile Sulama

Fitil ile sulama yönteminde, saksı akrilik bir ip ile saksı altındaki su dolu hazneye bağlanır. Saksı içinden bu hazneye uzanan ip nemi toprağa iletir. Bitki ihtiyacı kadar suya her zaman ulaşma şansı bulur. Kısa süreli tatilleriniz için otomatik sulama yöntemi olarak kullanabilirsiniz.

Damlatma aparatı

damlama sulama

Damlatıcılar ile sulama yöntemi, depodaki suyun hortum ile saksı içine batırılan damlatıcılara iletilmesi prensibi ile çalışır. Bu aparat bir pet şişenin ucuna takılıp ters çevirerek saksıya da batırılabilir. Damlatıcılar genellikle istenilen sulama miktarına göre belirli hızlarda su akıtır. Dikkat edilmesi gereken nokta saksı büyüklüğüdür. Küçük saksılar için tek damlatıcı yeterli olabilir fakat saksı büyüdükçe damlatıcı sayısını artırmak gerekebilir ki her noktaya su ulaşabilsin. Bu yöntem önceden hesaplama yapılırsa uzun süreli tatillerde çiçek sulama için kullanılabilir.

Tüm bu yöntemlerin dışında spesifik çiçek veya bitkiler için farklı sulama yöntemleri gerekir. Kokedama veya teraryum sulama yöntemleri farklılık gösterebilir. Bonsai gibi çok sığ saksılarda yetiştirilen özel bitkiler özel sulama yöntemleri geliştirmenize ihtiyaç duyar. Spreyleme genellikle bu türler için kurtarıcı yöntem olabilir.

Sulamanın dışında bitkilerinizin ihtiyaç duyduğu neme göre yaprakların yıkanması veya su püskürtülmesi gerekebilir. Örneğin hava bitkileri günde bir kaç kez buna ihtiyaç duyabilir. Siz bitkinizi en iyi tanıyan kişi olarak ihtiyaçlarını gözlemleyerek de anlayabilirsiniz. Hiç bilmediğiniz bir bitki için azar azar ve sık sık sulama yöntemi kurtarıcı olabilir. Son olarak sulama yaparken bitkilerin mevsime göre farklı ihtiyaçları olabileceğini hatırlatmak isterim.

Related post

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir